Pàgines

dimecres, 27 de febrer del 2013

El procés de part i l’espera de la maternitat des d’una visió òptima

Per Olga Vercher Monzó





El part és una experiència única de la qual només podem ser partícipes les dones. És un esdeveniment únic i per el qual haurem de passar la majoria de nosaltres. Però molt a sovint esta experiència crea en les dones una situació d’ansietat al pensar en el moment del part. Esta por que la majoria de les dones tenen apareix sobretot per les coses que han sentit d’altres persones, d’amigues que ja han passat pel part, per les seues pròpies mares inclús per les escenes de pel·lícules on apareix el part d’una forma exagerada i sofrint un gran dolor. 

És per això que crec que a les mares primerenques se’ls ha de donar més informació des del principi, ja que si aquestes mantenen la por durant tot l’embaràs apareixerà un factor de risc per als nadons com és l’estrès. L’estrès a part de ser perjudicial per a la mare també ho és per al nadó. Per tant, informem a les mares i donem-los més opcions per a que elles decideixen el que volen. Les coses que més espanten a les mares és el dolor que poden arribar a experimentar, que les coses no isquen bé, etc. Per tant, és la nostra feina promoure pautes per a que totes les embarassades tinguen accés a informació sobre hospitals, sobre el procés del part, sobre possibles complicacions que poden aparèixer, parlar sobre els mites que hi ha sobre el part, etc.

Aleshores, en primer lloc, per a una mare primerenca li seria de molta ajuda per a superar eixa incertesa de no saber el que va a passar, anar coneguent tot el que està relacionat amb el part. Fer un procés de cerca, de quins son els millors hospitals, en quins donen més bons serveis, on és més fàcil donar a llum amb el menor dolor possible, on s’usen menys injeccions i processos químics. Tot açò està relacionat amb el personal que ha d’atendre a les mares, conèixer-los i saber els protocols d’actuacions que usen és una bona estratègia per anar familiaritzant-se amb l’esdeveniment que tindrà lloc en uns mesos. Tindre la sensació de que una mateixa elegeix el que vol, com vol que nasca el seu fill fa que la dona guanye seguretat i reste incertesa a eixe moment, per tant, en el moment que la mare tinga que enfrontar-se al part ho faça molt més relaxada i sabent quines pautes es van a seguir. A més a més, tindre el suport d’una comare també és un element crucial a l’hora del part, ja que la mare està acompanyada d’una persona experimentada i així pot afrontar molt millor la situació. Finalment la mare també pot acudir a classes de preparació al part per anar adquirint majors capacitats i experiència.

A banda de totes les coses que hem enumerat per a reduir el llindar de por al part de les mares, un pilar fonamental en aquest moment és la parella. És essencial que el pare s’implique tot el possible en l’embaràs, que acompanye a la seua parella a les classes de preparació al part, que l’acompanye al ginecòleg i que estiga amb ella en el moment del part ajudant-la i donant-li tot el seu recolzament. En definitiva, que ambdós compartisquen tot el que estiga relacionat amb el part, compartint idees, informació, experiències, tècniques de relaxació i respiració per a fer-ho molt més fàcil i que siga un esdeveniment bonic amb el qual puguen gaudir els dos del naixement del seu fill.

Video sobre un part natural, tranquil i sense por. Disponible a: http://www.youtube.com/watch?v=SszW59iEGG4
Pàgina web, amb información sobre embaràs, part i postpart:


1 comentari:

  1. Verónica Lorenzo Mora1 d’abril del 2013, a les 11:12

    Esta entrada de blog tiene mucho que ver con la mía de estimulación prenatal, la verdad es que debemos dar mucha más información a las mujeres primerizas sobre el embarazo en general y específicamente sobre el parto.
    Personalmente es algo que creo que nos preocupa a todas las mujeres si pensamos en el futuro, por ello deberían de crear escuelas para madres y padres que están a la espera de un bebé, ya no tanto como la preparación para el parto, sino algo más general que de mucha más información a la hora de llevar el embarazo.
    Como por ejemplo los ámbitos saludables, la clase de estimulación que debemos desarrollarle al bebé y muchos aspectos más que sin querer pasan por alto, y únicamente tenemos la información de aquello que nos cuentan, este aspecto también puede desencadenar más miedo a las mujeres primerizas porque experiencias diferentes hay muchas, por eso mismo, porque cada embarazo y cada parto es diferente.

    ResponElimina